Soorten fundering

Door middel van verschillende soorten fundering kunt u ervoor zorgen dat het gewicht van een gebouw overgebracht kan worden aan de ondergrond. De fundering draagt dus een gebouw dat geplaatst is, wat een erg belangrijk onderdeel is van een bouwproject. Om wat voor bouwproject het ook gaat, het is belangrijk om een stevige fundering te hebben van goede kwaliteit. Maar van wat voor fundering moet u gebruik maken en welke soorten funderingen zijn er überhaupt?

Verschillende soorten fundering

Een fundering kan op verschillende soorten manieren gemaakt worden. Deze fundering wordt vaak gemaakt op de plek tussen de ondergrond en de lucht. Deze plek wordt ook wel het maaiveld genoemd. De hoogte van het maaiveld kan per bouwproject variëren. De volgende soorten funderingen kunnen worden gebruikt voor uw bouwproject:

Fundering op staal

Bij het gebruik van fundering op staal wordt er gelijk op de ondergrond een fundering geplaatst. Dit soort fundering wordt het meest toegepast bij gebouwen. Voorbeelden van een fundering op staal zijn de plaatfundering en de strookfundering. Bij beide van deze funderingen wordt er gebruikgemaakt van gewapende massief betonnen platen of stroken. Als er gebruik wordt gemaakt van fundering op staal dan heeft u het voordeel dat deze makkelijk te plaatsen is. Hierbij moet er een gedeelte uit de grond gegraven worden tot de zandlaag en vervolgens moet dit opgevuld worden met een sterk dragende laag. Op het laatst kunt u de fundering in het gat plaatsen waardoor er stabiliteit is

 

Het nadeel aan het gebruik van een fundering op staal is dat deze fundering een erg massieve vorm heeft. Als één kant van de fundering verzakt, dan zal dit ook consequenties hebben op de rest van de gehele constructie. 

Fundering op palen

Een sterkere soort fundering is een fundering op palen. Deze vorm van fundering wordt gebruikt bij een grond waar de zandlaag een stuk dieper ligt. Het gebruik van deze fundering is dus een stuk handiger als u een heel stuk de grond in moet gaan met deze injectiepalen, dan wanneer er gebruikgemaakt wordt van een plaatfundering. Het gebruik van de heipalen zal ervoor zorgen dat het gewicht vanaf boven wordt weggevoerd naar dieper gelegen zandlaag. Het gebruik van deze fundering op palen is vooral een fundering die gebruikt wordt in het westen van Nederland, terwijl de eerder genoemde fundering op staal juist vooral te gebruiken is in het oosten van Nederland.

 

Het is niet altijd het geval dat er gebruik wordt gemaakt van fundering op staal in het oosten. Ook in het oosten wordt er veel gebruikgemaakt van een fundering op palen, omdat dit veel meer stabiliteit geeft. De veiligheid is hoger bij de fundering op palen waardoor er minder verzakkingen zijn.

Algemene funderingsplaat

Bij een waterachtig gebied, waar de grond erg diep is, is het gebruik van een algemene funderingsplaat (zwevende vloerplaat) erg gemakkelijk. Er wordt gesproken over een zwevende vloerplaat, omdat de vloerplaat niet ondersteund wordt door fundamenten, maar direct wordt gestort op de grond. Het wordt aangeraden om deze algemene funderingsplaat te gebruiken bij een grond waar niet een kelder of kruipkelder onder ligt. Bij sommige kelders is het wel mogelijk om zo’n zwevende vloerplaat te plaatsen. Dit kan wanneer de kelder de gehele oppervlakte van het gebouw bestrijkt. Bij nog kleinere kelders is het ook mogelijk, maar dan moet deze kelder wel genoeg draagkracht hebben.

Problemen met een fundering

Het kan zo zijn dat er problemen voorkomen bij een fundering van een gebouw. Dit kan vooral gebeuren bij erg zware constructies die gebouwd zijn. Funderingsproblemen kunnen ook ontstaan door te lage grondwaterstand, verdroging of grondwateronttrekking. Als er gebruikgemaakt wordt van een fundering met houten palen, dan kan er paalrot voorkomen. Wanneer hout in contact komt met zuurstof dan begint het met rotten, hierdoor zal de draagkracht minder worden waardoor er instortgevaren komen.

 

Bij funderingen op staal is rotten geen optie. Wel kan er bij een fundering op staal een verzakking plaatsvinden. Dit kan voor veel schade zorgen aan een gebouw. Er zijn ook gevallen dat de fundering verkeerd is ontworpen voor een gebouw. Het is dus belangrijk dat het bedrijf dat de fundering doet, erg veel ervaring heeft en geen fouten maakt. Het is niet aan te raden om zelf te beginnen aan een fundering als u hier niet al te veel kennis en ervaring over heeft. Een fundering is namelijk erg belangrijk, omdat het de basis is van uw hele woning. Het risico is dus te groot om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Fundering regelen voor bouwproject

Mocht u van plan zijn om gebruik te maken van een fundering voor een bouwproject, dan kunt u altijd terecht bij Rijnmond Funderingstechniek. Hier helpen we u met het kiezen van de juiste fundering voor uw bouwproject en zorgen we ervoor dat het zo stevig staat als een huis! Neem dus snel contact met ons op!

Inhoudsopgave

Vandaag nog met
uw project starten?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

06 83172276