Funderingsproblemen
Home | Funderingsproblemen
Funderingsproblemen
Heeft u funderingsproblemen met uw huis? Helaas komen problemen met fundering vaak voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lees snel verder om erachter te komen hoe u de funderingsproblemen kunt herkennen, wat de oorzaken hiervan zijn en wat voor fundering u heeft. Wij kunnen het voor u rechtzetten!
Funderingsproblemen herkenen
Funderingsproblemen kunt u meestal zelf al op relatief simpele manieren herkennen. Het is natuurlijk voordehandliggend dat problemen met uw fundering zich uiten in scheuren en scheefstand op verschillende plekken in uw huis. Let dus op: scheefstand van uw woning, verzakking van het grond rondom uw woning, scheuren in de bouw- en niet dragende muren, scheefstand vloeren en ramen en deuren die klemmen of vervormen.
Te weinig draagkracht door de ondergrond van de fundering
Een fundering ligt op een zandplaat. De zandplaat moet natuurlijk dik genoeg zijn om de fundering te kunnen dragen. Als dit niet het geval is heeft u een funderingsprobleem. Door een te dunne zandplaat zullen er namelijk verzakkingen van het huis ontstaan. Funderingen op staal liggen namelijk soms op een klei ondergrond. Klei is materiaal dat al helemaal veel beweegt. Uw woning kan zo nog makkelijker verzakken.
Te veel belasting voor de fundering
Soms zijn er verdiepingen op gebouwen gebouwd zonder dat er naar de fundering werd gekeken. Het kan namelijk zo zijn dat de fundering een extra verdieping helemaal niet aankan met als gevolg dat het in zal zakken. Dit is een fout die vroeger veel gemaakt werd en u voornamelijk bij oudere huizen zult tegenkomen. Dit sluit niet uit dat dit funderingsprobleem in de wat nieuwere huizen helemaal niet voorkomt.
Fouten tijdens de funderingswerkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden van de fundering kunnen er verschillende fouten zijn gemaakt die toentertijd niet opgemerkt zijn. De palen kunnen bijvoorbeeld kapotgeslagen zijn tijdens het heien of net niet op de juiste plek neergezet zijn. Tegenwoordig worden de werkzaamheden daarom ook veel zorgvuldiger gedaan. Zo ontstaan er veel minder vaak funderingsproblemen.
Trillingen rondom de fundering
Trillingen kunnen de fundering ook sterk beïnvloeden. Zeker wanneer er bijvoorbeeld al een scheur in de fundering zit of een paal staat al net iets te scheef. Trillingen zullen dit begin van een funderingsprobleem dan alleen maar erger maken. Denk aan trillingen van bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden rondom uw huis.
Oorzaken van funderingsproblemen
Er zijn verschillende oorzaken wat betreft funderingsproblemen. Dit heeft uiteraard te maken met de grond waar uw fundering op ligt, de palen waar de fundering op is gebouwd en de kracht die op de fundering wordt uitgeoefend.
Palenpest zorgt voor instabiliteit
Vroeger, tot om en nabij 1970, werden grenenhouten palen gebruikt op plaatsen waar minder lange palen nodig waren. Houten palen zullen uiteraard gaan rotten als ze lang onder water staan. Dit werd veroorzaakt door bacteriën. Vandaar de naam palenpest. Deze palen zijn niet heel sterk en moeten steviger gemaakt of vervangen worden.
Een instabiele fundering door paalrot
Paalrot is een funderingsprobleem dat ontstaat door het grondwaterpeil dat te laag komt te staan. Wanneer het water te laag staat blijven de funderingspalen droog en ontstaat er schimmelaantasting. Hierdoor is de fundering niet sterk genoeg meer om het huis te kunnen dragen. Het huis zal dus inzakken aan de kant waar de paalrot ontstaan is.
Funderingsproblemen rechtzetten door Rijnmond Funderingstechniek
In wat voor situatie uw fundering verkeert en uit wat voor materiaal het bestaat, wij zetten uw funderingsproblemen recht! Rijnmond Funderingstechnieken is specialist in funderingsherstel, het aanleggen van nieuwe funderingen, timmerwerken en kelderbouw! Bij ons moet u dus zijn. Neem direct contact met ons op!