Zijn scheuren in het plafond gevaarlijk?

Of scheuren in het plafond gevaarlijk zijn, ligt aan de soort scheuren waarvan sprake is. Een scheur in een woning kan namelijk al een heleboel zorgen of ergernissen meebrengen. Het is daarom belangrijk om te weten of het gevaarlijk is of niet. Rijnmond Funderingstechniek uit Rotterdam zijn specialisten in fundering en informeren u graag over mogelijke oorzaken en hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn.

Welke soorten scheuren in het plafond en de binnenmuur zijn gevaarlijk?

Er zijn verschillende soorten scheuren mogelijk in een woning. Een van de mogelijkheden is een scheur in het stucwerk, ofwel niet constructieve scheuren. Dit is een scheur in de binnenmuur van uw huis. Hierbij is het goed om te weten dat scheuren in de binnenmuur niet gevaarlijk zijn. Dit soort scheur is, naast dat het niet gevaarlijk is, ook nog eens erg gemakkelijk te repareren. De andere soorten scheuren zijn de scheuren in de opbouw van de wanden en het plafond. Deze scheuren worden ook wel constructieve scheuren genoemd en wijzen erop dat er een fout zit in de constructie en fundering van het huis, waardoor het gevaarlijk kan zijn. Bij dit soort scheuren is het aan te raden om gelijk professionele hulp in te schakelen. Een professional bekijkt de scheur en kan veel beter inschatten wat er aan gedaan moet worden.

Oorzaken van scheuren in het huis

Nu vraagt u zich misschien af hoe het kan dat er scheuren in de binnenmuur van uw woning komen. Bij nieuwbouwwoningen moet er vaak rekening mee gehouden worden dat de woning nog een paar jaar nodig heeft om zich te zetten. De nieuwbouwwoning moet dan nog zakken naar de juiste plek. Dit zorgt ervoor dat er nog vaak scheuren ontstaan in de binnenmuren. Alhoewel het geen fijn gezicht is, kan het verder geen kwaad.

Daarnaast is het ook mogelijk dat vocht in de woning invloed kan hebben. Het vocht kan ontstaan door regen die tijdens de bouw is gevallen of het onvoldoende verwarmen van de woning. Een belangrijk onderdeel bij het hebben van een nieuw huis, is het opstoken van de woning na het opleveren om het vocht te laten ontsnappen door het raam. Doe dit niet op een te warme manier, want dit kan weer leiden tot de kans op krimpen en uitdroging van de wanden en plafonds, wat weer scheuren kan veroorzaken in het stucwerk.

Andere oorzaken die veel voorkomen bij de constructieve scheuren zijn verzakkingen van het huis, droogte of de constructie fundering waar fouten in zitten. Om dit te laten controleren kunt u gebruik maken van een funderingsonderzoek. Zo kunt u een zekerheid creëren dat uw fundering goed in orde is. Als dit niet het geval is, dan kan er altijd gewerkt worden aan een funderingsherstel. Daarnaast kan het ook nog mogelijk zijn dat er verkeer en bouwwerkzaamheden zijn in de buurt van het huis. Dit kan ervoor zorgen dat er beschadigingen aan de muur ontstaan.

Wanneer zijn scheuren gevaarlijk in de binnenmuur of plafond?

Het is niet nodig om u gelijk zorgen te maken bij een scheur in uw huis. Het is namelijk zo dat niet elke scheur een gevaar vormt. Wel kan aantasting van het metselwerk een gevaar zijn voor de woning. Als u toch twijfels heeft over de scheuren in de woning, dan kunt u altijd een expert van Rijnmond Funderingstechniek ernaar laten kijken.

Om een beter beeld te krijgen van wanneer u zich zorgen moet maken over de scheuren in het huis, hebben we hier enkele aanwijzingen die duiden op gevaarlijke scheuren. Als een van deze scheuren voorkomt in uw huis is het goed om een constructeur in te schakelen om hier naar te kijken.

  • Horizontale scheuren in een binnen- of buitenmuur
  • Schuine scheuren op de buitenmuur
  • Scheuren onder de oplegging
  • Scheuren boven je latei
  • Snel groeiende scheuren

De volgende scheuren zijn over het algemeen niet gevaarlijk als die bij uw huis voorkomt:

  • Verticale scheuren in de binnen- of buitenmuur. Mogelijk kan dit onder het kozijn zijn, of van het plafond tot aan de vloer.

Scheuren voorkomen in de binnenmuur en plafond

Naast de manier van het rustig opstoken van de nieuwbouwwoningen zijn er meer manieren om verschillende scheuren te voorkomen. Een goede manier is het insnijden van de overgangen van het stucwerk van de wanden naar de plafonds. Zo voorkomt u dat materialen aan elkaar hechten. Ook is het mogelijk om een gaasband te plaatsen om zo veel van de werking van de constructie op te vangen. Als er na het stucen met latexverf wordt gespoten, dan is het handig om de hoeken en naden af te kitten. Dit zorgt ervoor dat de naden wat elastischer worden, waardoor het de kans op scheuren verkleint.

Vraag om hulp bij zorgen over scheuren

Als u scheuren in uw huis heeft, dan moet u dit altijd serieus nemen en is er misschien wel spoedig funderingsherstel nodig. Het is niet altijd zo dat dit gelijk een groot probleem is, maar er is wel een mogelijkheid dat het een gevaar kan vormen. Bij scheuren die horizontaal lopen moet u altijd hulp inschakelen, als dit andere scheuren zijn is het vaak ook handig om een expert op dit gebied te regelen. Er kan altijd contact opgenomen worden als er vragen of zorgen zijn over de scheuren die zijn ontstaan.

Inhoudsopgave

Vandaag nog met
uw project starten?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

06 83172276