Een goede basis met plaatfundering

Mocht u van plan zijn om aan de gang te gaan met een fundering op staal, dan is plaatfundering hier een erg goede oplossing voor. Zoals de naam al zegt, bestaat de fundering uit een plaat die onderaan de constructie plaatsvindt. Rijnmond Funderingstechniek is gespecialiseerd in het plaatsen hiervan en helpt u graag met het informeren van alle voordelen en toepassingen. Door goed geïnformeerd te worden krijgt u genoeg kennis om uw project veilig uit te voeren. Wij vertellen u graag alles wat u moet weten over plaatfunderingen!

Wat is een plaatfundering?

Plaatfundering, een vorm van fundering op staal, maakt gebruik van een horizontale plaat van gewapend beton als het primaire dragende element voor de gehele bovenbouw. Deze methode wordt exclusief toegepast bij constructies met minder “zware” belasting. Met plaatfundering rust het gebouw op een grote, draagkrachtige gewapend betonnen plaat die zich direct boven de zandlaag bevindt. Deze funderingsplaat wordt ook wel vloerplaat genoemd.

Wanneer wordt er gebruikgemaakt van een plaatfundering?

Nu u weet hoe plaatfundering in elkaar zit is het ook belangrijk om te weten wanneer u hier gebruik van kan maken. Plaatfundering is zoals al eerder al gezegd een fundering die gebruikt wordt op staal. Bij de funderingen op staal zijn er regels die gelden om aan te houden. Het is belangrijk dat de fundering op een zandlaag geplaatst wordt. De reden hiervoor is de draagkracht van de grond. Een zandlaag heeft een sterker draagvermogen dan bijvoorbeeld een kleigrond.

De plaatfundering hoort altijd onder het grondoppervlak te komen. De zandlaag hoort dus ook gelijk onder het grondoppervlak te liggen. De volgende regel is er daarom voor het neerzetten van een plaatfundering: U kunt alleen een fundering op staal plaatsen wanneer de zandlaag niet dieper ligt dan 3 meter onder het grondoppervlak. Door deze regel is het vrijwel onmogelijk om het te plaatsen in de omgeving van de randstad. Dit komt doordat de zandlaag vrijwel altijd te laag ligt in dit gebied. Daarentegen is het in het oosten van Nederland vaker mogelijk omdat de zandlaag hier op een veel betere hoogte ligt.

Voor- en nadelen van plaatfundering

Bij het gebruik van plaatfundering heeft u een aantal voordelen die eraan verbonden zijn. Een van de voordelen is uiteraard de stevige fundering die u krijgt bij een schuur, daarnaast zijn er ook een heleboel verschillende varianten op funderingen die we kunnen gebruiken. Bij een tuinhuis kunt u dan ook gebruik maken van tegels in plaats van beton voor de ondergrond van het tuinhuis. Dit maakt plaatfundering flexibel in te zetten voor vele soorten gebouwen.

Daarentegen zijn er ook nadelen bij het gebruik van plaatfundering. De hoeveelheid beton die nodig is bij het project kan erg veel zijn. Dit zorgt ervoor dat de hele klus best duur kan worden. Soms kan het ook lastig zijn om de hoeveelheid beton op de plek te krijgen waar de fundering moet komen.

Rekening houden tijdens het plaatsen van een plaatfundering

Er zijn een paar onderdelen waar rekening mee gehouden moet worden als u bezig bent met het maken van een plaatfundering. Zo is het belangrijk dat er gekeken wordt wat de grondwaterstand is. Het niveau van het hoogste water moet 50 centimeter onder het laagste uit te graven grondniveau liggen. Als dit niet het geval is, kan er geen plaatfundering geplaatst worden. Zorg er tijdens het plaatsen voor dat de plaat gelijkmatig wordt belast om zo het risico te voorkomen dat de constructie wegzakt. Als er een ongelijke belasting is op de plaat, dan is het ook mogelijk dat de plaat gaat vervormen of scheuren.

Voor de bodem geldt hetzelfde probleem. De draagkracht moet daar ook overal gelijk zijn om er zo voor te zorgen dat er niet aan één kant de constructie doorzakt. Om dit allemaal te voorkomen raden wij aan om dit te laten doen door een professional van Rijnmond Funderingstechniek. Die heeft hier een betere kijk op en zorgt ervoor dat alles goed verloopt.

Rijnmond Funderingstechniek helpt u!

Als u een bedrijf zoekt dat u helpt met een fundering, dan bent u bij Rijnmond Funderingstechniek op de goede plek. We helpen u graag als u meer informatie wilt hebben over het laten plaatsen van een plaatfundering. Naast het plaatsen voor funderingen kunt u gebruikmaken van onze diensten voor een tal van zaken. Zo zijn wij ook de specialist in en rondom Rotterdam voor kelderbouw en grondwerken. Neem dus snel contact met ons op!

Inhoudsopgave

Vandaag nog met
uw project starten?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

06 83172276